Mittwoch, 23. März 2011

TRABZON'UN ILCELERi

TRABZON'UN ILCELERi
Merkez ilce
Trabzon dogu karadeniz bolgesi'nin orta kesiminde denizden tatli bir meyille yukselen parcali bir kiyi uzerinde kurulmustur.Sehrin kuruldugu alan Degirmen dereden Ayasofya mahallesine kadar uzanmakta iken bu gun Pelitli ve besirli mahallesini de kapsamaktadir.Yani Yomra ve Akcaabatla birlesmek uzeredir.ilk tarihi doku kuzgun dere ile imarat dereleri arasinda yer almaktadir.
Trabzon ve cevresi genel olarak kapali bir kiyi seridi olusturmaktadir.Sehrin guneyindeki soganli,Zigana dag dizisi dogak bir sinir teskil tmekte,dogusunda da Kackar Daglari kaplamaktadir.Yuksek dag eteklerinden dogan akarsular birbirine paralel vadiler icerisinden akarak denize inmektedir.
Daglarla cevrili bu kiyi kusagi dort mevsim iliman ve cok yagmurlu bir iklime sahiptir.iklimden dolayi sehir cevresinde zengin bir bitki ortusu vardir.
Trabzon ilk caglardan beri bolgenin onemli ticaret merkezi olmustur.Cinden gelen ipek yolu Erzurum,Bayburt,Gumushane uzerindeb Trabzon limanina ulasiyordu.Sehrin ekonomisi ticaret,takim,balikcilik ve el sanatlarina dayaniyordu.Gunumuzde ise bunlarin yanisira.tutun,misir,findik ve cay tarimi yapilmaktadir.Keten dokumalar,kuyumculuk,bakircilik gibi geleneksel el sanatlari da daha canliligini korumaktadir.
 AKCAABAT
Akcaabat Trabzon'un 13 km. batisinda,deniz kenarinda ve deniz seviyesinden 1o metre yukseklikte kurulmus sirin bir ilcedir
Nufus ozellikle sahil kesiminde yogunlasmistir,ilce,hayvancilik alaninda gelismis olup,hayvansal urunleri isleyen tesisleri vardir.
Akcaabat'in kiyilari tabii birer plaj niteliginde olup,kamp kurmaya uygun yerler vardir.Ozellikle Mersin Koyu ve Akcakale kiyilari kamping ve pilaj icinde elverislidir.Kiyi boyunca uzanan tutun ve zeytin bahceleri ilcenin dogal gorunumune renk katar
ilcenin diger turistik varligida  sera Golu'dur.Trabzon ile Akcaabat arasinda denize dokulen sera deresi vadisinin,sahile 2 km. mesafedeki Asor mevkiinde 1950 yilinda meydana gelen  bir yer kaymasi sonucu kapanmasiyla meydana gelmistir.Gol ve cevresinin gorulmeye deger tipik bir gorunumu vardir.Akcaabat,Trabzon'nun en cok nufusa sahip olan ilcesidirMerkez nufusu 25.290 kisidir.{1996 yili ve oncesine gore}
 ARAKLI
Trabzonun 33 km.dogusunda olup,373 km.karelik arazi uzerinde toplam 61.476 nufusa sahip bir kiyi ilcesidir.
Arakli genis bir duzlugun icerisine kuruldugu icin kentlesmeye sonderece elverislidir.Duzgun sahilleri dogal plaj  durumundadir.ilcede cay uretimi onemli bir yer tuttugu icin cay fabrikasi da mevcuttur.Tabiat guzellikleri yaninda findik ve cay bahceleride ile unludur.Sahilleri tabii plaj halinde olup,kamping icin musait yerler cokturIlcenin guneyini ladim ve kayin agaclarinin meydana getirdigi ormanlik bir alan kaplar.Bu ormanlar zengin flora ve faunaya sahipti.
Dogal limani firtinali havalarda balikcilarin siginma yeridir.ilceye bagli Yesilyurt Beldesi sinirlari icerisinde bulunan Yilantas yaylasi,yayla turizmi acisindan onemli bir yer tutmaktadir.
 ARSIN
Yomra ilcesine bagli bir bucak iken,4.4.1959 tarihinde ilce haline getirilmistir.Trabzona 21 km uzaklikta bulunan ilce arazisinin verimli oldugu soylenebilir.Ozellikle ilce merkezinin kuruldugu alan yerlesmeye son derece elverislidir.Halk gecimini genellikle tarim ve hayvancilikla saglar.Bunun yaninda ilcede findik uretimide cok onemli bir yer tutar.162 km kare araziya sahip oalnArsin'inDogal guzelligi ve sahilleri meshurdur.ilce merkezinin nufusu 6784 dir.{verilen 1996 verileridir]
Bati ve dogu sahillerinde kasmping icin uygun yerler vardir.
 BESIKDUZU
1987 yilina kadar Vakfikebir ilcesinin bucagi olanBesikduzu 4.7.1987 tarihinde cikarilan bir kanunla ilce olarak kabul edilmistir.
Trabzon'a 50 km uzaklikta bulunan Besikduzu ilcesi sahil seridi uzerinde olup sosya-kulturel acidan hayli gelismistir.Bu gelisme hic kuskusuz halen ogretmen lisesi olarak hizmet veren"Besikduzu Koy Enstitusu"nun payi buyuktur.Bu gelismelere paralel olarak ilcede turizm yatirimlarinada agirlik verilmistir.Halk gecimini tarim ve hayvancilikla saglamaktadir.ilcede findik uretimide onemli bir yer tutar.Denizi ve dogal guzelligi yerli ve yabanci herkesin ilgi ve begenisini cekmektedir.
 CAYKARA
Trabzon'un guney dogusunda ve 76 km uzaklikta bulunan Caykara bir dag yerlesmesi olup denizden yuksekligi 280 metredir.ilcenin koyleri ile birlikte nufusu 21.674 tur[1990 nufus sayimina gore]Kadahor adiyla ofa bagli bir bucak iken 11.6.1949 da ilce olmustur.
Kahramanliklariyla taninan Caykara halki 10 mart 1916 TarihindeOf'un dogusundan gecen Baltaci dere'inde Rus isgal kuvvetlerine karsi koymuslar ve 21 gun kahramanca direnmelerine ragmen takfiye alan isgal kuvvetleri karsisinda geri cekilmek durumunda kalmislardir.
Caykaranin soganli daglari kisin kar nedeniyle gecit vermez.ilce merkezinden 19 km guneydoguda,Uzungol bucagini hemen yaninda eski devirlerde toprak kaymasi sonucu meydana gelmis olan yerlesimle ayni adi tasiyan'Uzungol" bulunur.Civar tepeler gol kiyisindan itibaren cam agaclari ile kapli olup,golde alabalik bulunur.Yuksek zirvelerin eteklerinde,yaylalar olup dag cicekleri ve soguk su pinarlari dikkat ceker.Bu yaylalardan en taninmis olani Sultan Murat yayklasidir.Burada 1.Dunya savasinda kazilmis siperler ve cok sayida sehit mezarlari vardir.Uzungol Trabzon'un turzmine cok onemli katkida bulunur.Bilhassa yaz aylarinda burasi yerli ve yabanci turistlerin akimina ugrar.Muntazam alabalik tesisleri,konaklama yerleri mevcuttur.
MaCKa
 
Macka Trabzon Gumushane yolu uzerinde Tarbzon'a 30 km.uzakliktadir.Denizden yuksekligi 365 metre olan ilcenin yuz olcumu 1000 km2 dir.1990 nufus sayimina gore ilce nufusu 23.460,merkez nufusu ise 7000 kisidir.
Cam ormanlarinin susledigi vadilerin ortasinda bir dere yatagina kurulmus olan ilce merkezi,dogal guzellikleri bakimindan Trabzonun en sirin yerlerindendir.Ilcenin 15 km.guneyindeki Meryemana manastiri{Sumela}Trabzon ili Macka ilcesinin turizim gelirleri bakimindan onem arzetmektedir.
Tamamiyle yuksek daglarla kapli olan Macka arazisi 2000 metreye kadar ormanlarla,daha yukseklerde ise otlaklarla ve dag bitkileri ile kaplidir.Yayla denilen bu yerler manzarasi,kaynak sulari ve temiz havasi ile essizdir.Meshur Zigana gecidide buradadir.Unlu ve Trabzon ilinin turizim potansiyeli en yuksek yorelerinden biri olan Solma yaylasi,Turizim merkezi olarak ilan edilmistir.
 OF
Trabzona 52 km mesafededir.Of.dogoda Rize,Batida Surmene,guneyde Caykara kuzeyde karadenizle cevrilidir.
Ilcede Osmanli doneminde bir kutuphane bulunmaktaydi.Gumushaneli Haci Ahmet tarafindan"Haci Ahmet Kutuphanesi" adi altinda {1282 H.}tarihinde kurulmus olup,8000 adet kitabi vardir.
Iklim itibariyle cay yetistirmeye musait olan Of'un findik bahceleri sokulerek cay bahcelerine donusturulmustur.Of halkinin temel gecim kaynagi durumundaolan cay,merkezde ve nahiyelerde bulunan bir cok cay fabrikasi tarafindan islenmektedir..
 Diger ilcelerde oldugu gibi Of'un sahil bolumleride dogal plaj  gorunumundedir.1990 nufus sayimina gore nufusu 14.884'tur.
 SURMENE
Surmene ilcesi,doguda Of,batidaArakli,guneydeGumushane'ye komsu olup Karadeniz ile Cevrilidir.Tarihi gecmisi M.O.V.yy. kadar uzanmaktadir.1854 yiulinda ilce durumuna getirildigi salnamelerden anlasilmaktadir.Denizi,tabiat yesillikleriyle kucaklasan Surmene halki gecimini,tarim,balikcilik,hayvancilik;agac ve metal  aletler yaparak saglar.Tarim urunu olarak cay basta gelir.Ilcede bu cayi isliyecek cay fabrikasi mevcuttur.Koylerde hayvan besiciligi yapilmakta olup, sahil kesiminde balikcilik onemli bir gecim kaynagidir.6 km dogusunda Yeniay'da 800-900 tonluk buyuk deniz motorlari yanisira kucuk tonajli feribot dahi yapilmaktadir.Ayrica el tezgahlarinda,bicak,keser,kasik kazma vb.bir cok alet yapilmaktadir.Bunlardar Surmene bicagi cok unlu ve ilgi cekicidir.
Trabzon'a 39 km.uzaklikta olan Surmene'de Osmali donemi mimarisinin tipik ornegi olan ahsap yapilara sik sik raslanmaktadir.
 SALPAZARi
Salpazari,Vakfikebire bagli bir bucek iken 4.7.1987 tarihli bakanlar kurulu karari ile ilce olmustur.
Trabzondan 65 km. uzaklikta bulunan Salpazari ilcesininsosyal yapisina baktigimizda,kulturuyle,sive ozellikleriyle,giyim kusamlariyla apayri bir ozellik arzettigi gorulur.
Salpazari halki gecimini tarim ve hayvancilikla saglamaktadir.Arazisini daglik ve verimsiz olmasi nedeni ile egitim ve ogretime buyuk onem verilmektedir.nufusun buyuk bir bolumu gecimlerini temin etmek maksadiyla yurt ici ve yurt disi gurbettedirler.1990 nufus sayimina gore merkez nufusu 5772,toplam nufusu 21.459'dur
TONYA
Vakfikebir Ilcesine bagli bir bucak iken1955 yilinda ilce haline getirilmistir.Denizden yuksekligi 700 metre ve denize uzakligi 23 km.dirYuzolcumu 265 km2,nufusu 11.032'dir
Sahilden oldukca icerde bulunmasi dolayisiyle ilcenin iklimi sahile nazaran serttir.Ozellikle kis aylarinda yagan kar,toprak uzerinde uzun bir muddetkalir.
Vakfikebire 23 km.mesafede olan Tonya'ninTrabzona uzakligi 68 km'dir.
Tonya;yesilliklerle,ormanla kapli bir ilcedir.Tabiat guzelliklerine sahip sirin ilce Tonya'nin koyleri tabii yayla durumunda olduklarindan yazin ilce disindan gelenlerle dolar tasar.
Bunlardan ozellikle Erikbeli yaylalari doga guzelligi yonunden ozellik tasirlar.Turizim potansiyeli yuksek olan bu yaylalar,Turizim bakanliginca"Turrizm merkezi" ilan edilmistr.
VAKFIKEBIR
1990 yili nufus sayimina gore 21.078 merkez  ve 38.936 toplam nufusa sahip olup,Trabzona 45 km.mesafededir.
Buyuk liman diyede anilan ilcede halkin baslica gecimi findik,tarim ve hayvancilik olusturmakta olup,Tereyagi ile Turkiyede meshurdur.Son yillarda ilcede turizm yatirimlarina agirlik verilmekte olup,cesitli turistik tesisler yapilmaktadir.
 Sosya-ekonomik acidan oldukca gelismis olan ilce,civarin ticaret merkezi durumundadir.
Vakfikebir,Trabzon Samsun asfalti uzerinde ve Tarbzona 45 km. mesafede olup,kiyi seridinde uzanan dogal plajlar ve ormani andiran findik bahceleri ile guzel bir gorunum meydana getirir.
YOMRA
Dogusunda Arsin,Batisinda Trabzon merkez ilcesi,guneyinde Gumushane ili topraklari ile cevrili olan Yomra ilcesinin kuzeyinde kara deniz bulunmaktadir.Trabzona uzakligi 14 km.olan Yomranin yuzolcumu 207 km2,toplam nufusu,30.727'dir
1953 yilinda belediye olan Yomra,1957 yilinda Bakanlar kurulu karari ile ilce durumuna getirilmistir.Sosya-ekonomik acidan oldukca gelisme gosteren Yom,Ayni zamanda bir sanayi bolgesi durumundadir.
CARSIBASI
Vakfikebire bagli bir bucak merkezi iken yakin gecmiste ilce haline getirilmistir.1990 nufus sayimina gore merkezde 6073;toplam 19324 nufusa sahiptir.Trabzona 36 km.mesafede bir sahil ilcesidir.
DERNEKPAZARI
Caykara ilcesine bagli bucak merkezi iken yakin tarihte ilce olmustur.1990 nufus sayimina gore merkez nufusu 2651,toplam nufusu 7549 olup,Trabzona 79 km.mesafededir.
DUZKOY
Akcaabata bagli bucak merkezi iken yakin tarihte ilce haline getirilmistir.1990 nufus sayimina gore merkez nufusu 4691,toplam nufusu 20.775'dir.Trabzona 40 km.mesafede olan ilcede yayla turizmi on plandadir.Ayrica ilceye bagli Calkoy beldesinde bulunan magara fazla taninmamasina ragmenson zamanlarda yerli ve yabanci turistlerin ilgisini cekmektedir.
HAYRAT
Trabzona 67 km.uzaklikta olan Hayrat Of ilcesine bagli bucak iken Yakin tarihte ilce olmustur.1990 nufus sayimina gore merkez nufusu 4173,toplam nufusu 20.453'tur.
KOPRUBASI
Surmeneye bagli bucak iken yakin tarihte ilce haline getirilmistir.1990 nufus sayimina gore merkez nufusu 4285,toplam nufusu14.339'dur.Trabzona uzakligi 52 km.dir.
Evet simdilik Trabzonun ilceleri ile bildigimiz bu kadar.Gelismeleri yine aktaracagiz.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen